niedziela, 15 maja 2011

Stefanka

Idealne ciasto na imieniny, spotkanie rodzinne, imprezę… Bardzo wygodne, gdyż najlepsze jest na 2-3 dzień. Stefanka składa się z 3 placków miodowych przełożonych cieniutką masą z kaszą manną. Ciasto należy przechowywać w pojemniku na ciasta lub zawinięte w papier do pieczenia. Po 2 dniach trzymać w lodówce.

DSC_0124

 

Składniki:

Ciasto miodowe:
• 2 jajka
• 125 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
• 4 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody
• 1 torebka cukru waniliowego

Masa:
• 1/2 litra mleka
• 4 łyżki kaszy mannej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 łyżki cukru pudru
• 200 g masła
• 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego

Nasączenie:
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną

Polewa czekoladowa:
• 6 łyżek mleka
• 50 g masła
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru


Do posypania (niekoniecznie):

  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe

Przygotowanie:

Ciasto miodowe:

  • Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.
  • Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.

Masa:

  • Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić.
  • Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
  • Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu. Gdy polewa jest za bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka.
  • Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Smacznego! Szeroki uśmiech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz