Idealne ciasto na imieniny, spotkanie rodzinne, imprezę… Bardzo wygodne, gdyż najlepsze jest na 2-3 dzień. Stefanka składa się z 3 placków miodowych przełożonych cieniutką masą z kaszą manną. Ciasto należy przechowywać w pojemniku na ciasta lub zawinięte w papier do pieczenia. Po 2 dniach trzymać w lodówce.
Składniki:
Ciasto miodowe:
• 2 jajka
• 125 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
• 4 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody
• 1 torebka cukru waniliowego
Masa:
• 1/2 litra mleka
• 4 łyżki kaszy mannej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 łyżki cukru pudru
• 200 g masła
• 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Nasączenie:
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
Polewa czekoladowa:
• 6 łyżek mleka
• 50 g masła
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru
Do posypania (niekoniecznie):
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto miodowe:
- Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.
- Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
Masa:
- Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić.
- Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
- Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu. Gdy polewa jest za bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka.
- Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz