poniedziałek, 13 czerwca 2011

Rhubarb slice – ciasto z rabarbarem

Rhubarb slice czyli angielskie ciasto z rabarbarem. Bardzo proste i szybkie, maślane. Rabarbar podczas pieczenia przesuwa się na spód ciasta.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 300 g rabarbaru (obranego),
  • 115 g drobnego cukru (ja używam tego),
  • 185 g miękkiego masła,
  • 230 g drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 3 jajka,
  • 90 g mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • cukier puder do posypania (polecam w wersji z młynkiem)

    Wykonanie:

  • Rabarbar pokroić na 5 mm plasterki. Włożyć do salaterki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na godzinę, aż rabarbar puści sok. W międzyczasie 2-3 razy zamieszać. Dokładnie osączyć.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Niską formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja miałam silikonową, więc niczym nie wykładałam), zostawiając wystające paski papieru po dwóch dłuższych bokach.
  • Mikserem utrzeć masło z cukrem i wanilią, na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku w odstępach czasu, miksując pomiędzy kolejnymi dawkami.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej masy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć jedną warstwą osączony rabarbar, posypać cukrem.
  • Piec przez 25-30 minut lub do czasu gdy ciasto się zarumieni. Chwilę ostudzić w formie, później wyjąć i pokroić na kwadraty. Posypać cukrem pudrem, podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

    Smacznego! Uśmiech

  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz