Rhubarb slice czyli angielskie ciasto z rabarbarem. Bardzo proste i szybkie, maślane. Rabarbar podczas pieczenia przesuwa się na spód ciasta.

Składniki:
300 g rabarbaru (obranego), 115 g drobnego cukru (ja używam tego), 185 g miękkiego masła, 230 g drobnego cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 jajka, 90 g mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru, cukier puder do posypania (polecam w wersji z młynkiem) Wykonanie:
Rabarbar pokroić na 5 mm plasterki. Włożyć do salaterki, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na godzinę, aż rabarbar puści sok. W międzyczasie 2-3 razy zamieszać. Dokładnie osączyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Niską formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja miałam silikonową, więc niczym nie wykładałam), zostawiając wystające paski papieru po dwóch dłuższych bokach. Mikserem utrzeć masło z cukrem i wanilią, na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku w odstępach czasu, miksując pomiędzy kolejnymi dawkami. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej masy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć jedną warstwą osączony rabarbar, posypać cukrem. Piec przez 25-30 minut lub do czasu gdy ciasto się zarumieni. Chwilę ostudzić w formie, później wyjąć i pokroić na kwadraty. Posypać cukrem pudrem, podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz