Przepis na klasyczne domowe spaghetti bolognese nie z torebki lub słoika. Smakuje rewelacyjnie. Na zdjęciu bardzo mięsne (miałam 0,5 kg mięsa mielonego z indyka “do zużycia”).
Składniki, 4 porcje:
• 200 g makaronu spaghetti,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę,
• 2 posiekane ząbki czosnku,
• 300 g mielonego mięsa (mieszanego, wieprzowego, cielęcego lub drobiowego…),
• sól i pieprz,
• po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano,
• puszka pomidorów – krojonych,
• 300 g przecieru pomidorowego,
• 100 g tartego żółtego sera,
Przygotowanie:
- Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente).
- Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać czosnek i mięso.
- Mięso dokładnie obsmażyć (czas dostosować do rodzaju mięsa) – ok. 8-15 min. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Dodać pomidory i przecier, zagotować. Gotować ok. 15-20 min. Doprawić do smaku (np. oregano, sól, pieprz, bazylia).
- Makaron wymieszać z sosem bądź wyłożyć sos na makaron i posypać serem.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz